Tångknäcke, rökt tång....

Tillsammans blir det oftast bättre

Förutom våra färska och torkade råvaror förädlar och utvecklar vi även dessa till fantastiska produkter. Ofta sker det i samarbete med någon producent eller smaksäker och nördig person. Allt vi testar blir inte bra men det händer att det uppstår ett och annat guldkorn och då kör vi. Våra förädlade produkter är just nu:

Grebbestad Tångknäcke
Tångknäcke bakas med vete, råg, havre, solrosför, linfö, tångmjöl och salt. Vi använder endast ekologiska råvaror. Tångmjölet består av torkad mald fingertång, sockertång, blåstång och knöltång. Till 100 gr Tångknäcke går det åt ca 30 gr färsk tång. Olika tång olika smakegenskaper och tillsammans skapas den perfekta umamin som lyfter de omgivande smakerna.

Rökt Finger- och Sockertång 
Tången har röks med en blandning av alspån, ene och hickory för att sedan torkas och mals till pulver. För att få ut maximal effekt bör det blandas ut med lite vatten innan det tillsätts i feta blandningar eftersom oljans molekyler inte tränger in i tången. Perfekt som smaksättare för de flesta rätter, röror och såser där man önskar addera både röksmak och umami.

Tångsalt
Innehåller sockertång, fingertång, blåstång, knöltång, dulse(söl) samt rent havssalt. Tångsaltet består av ca 27% torkad tång som förhöjer smakerna. Det kan av vissa uppfattas som att det smakar för mycket hav/fisk i kombination med vissa råvaror så det är bäst att testa. Liksom den rökta tången framträder smakerna mer om tångsaltet kommer i kontakt med vatten. (vattenångan från från en köttbit eller vegofärsen funkar alldeles utmärkt).

I testbädden just nu
Vi försöker hitta metoder för att förädla vårt havs ny fantastiska Gigas ostron. Mer än 90% av dem finns inte någon marknad för i Sverige idag. De sitter ihop  i kluster, är för stora, för fula, för svåra att öppna. Men de smakar lika gott som de snygga och lättöppnade. Några av de produkter vi jobbar med är rökta ostron, pocherade vaccumpackade, ostron garum, råa i lag (a la Amerika). Hör gärna av dig om du har några kreativa instick eller är intresseras av att testa.